Kupujemy ziemniaki u sprawdzonych dostawców

Każdy kraj słynie ze swojej kuchni lub przypraw, czy określonych dań, które nie są serwowane w innych miejscach. Włosi mają swój makaron, Francuzi ślimaki i żabie udka. W Polsce najpopularniejsze są oczywiście ziemniaki, które podajemy do większości obiadów. Gatunków kartofli jest wiele, ale zawsze powinniśmy zaopatrywać się w nie u renomowanych i sprawdzonych producentach, których towar zawsze jest świeży, kartofle nie są zmrożone a podczas ich obierania nie powinniśmy widzieć, że gniją od środka i znaczną cześć musimy przez to wyrzucić do śmieci.

Sprawdzeni producenci oferują najlepsze gatunki ziemniaków

sprawdzony producent ziemniakówNie ulega najmniejszej wątpliwości, iż na naszych stołach praktycznie niepodzielnie królują kartofle. Podajemy je do obiadów w różnych postaciach. Najczęściej je gotujemy, ale możemy je także podpiekać lub robić frytki, które uwielbiają nasze dzieci. Musimy jednak pamiętać, że gdy kupujemy kartofle w dużych ilościach na przykład na zimę, czy do prowadzonych przez nas warzywniaków, musimy mieć pewność że towar dostarcza sprawdzony producent ziemniaków. Ziemniaki nie mogą bowiem gnić, czy zakwitać w naszych piwnicach, gdy zamawiamy i kupujemy je na zimę. Po ugotowaniu zawsze powinny być szybkie. Musimy też przykładać wagę do wyglądu kartofli. Może bowiem być tak, że część kartofli gnije od środka, czego możemy nie dostrzec na pierwszy rzut oka. Gdy prowadzimy restauracje, czy sklepy z warzywami, zawsze powinniśmy podawać swoim klientom warzywa o najlepszej jakości. Wybór gatunków jest bardzo duży i co róż zdarza się nam natrafić na jakąś nową odmianę. Jedni z nas wolą ziemniaki białe, a inni przyzwyczajeni są do żółtych. Bez względu na to, które wybierzemy powinniśmy mieć pewność, że nie stosuje się do ich sadzenia sztucznych nawozów oraz chemicznych środków do ochrony roślin, które będą przenikały do bulwy ziemniaka. Takie warzywa często nie nadają się do jedzenia, a woda w której są gotowane jest ciemna. Wszystkie zakupione ziemniaki powinny nadawać się również do przygotowywania sałatek oraz placków ziemniaczanych, które zawsze jemy ze smakiem. 

Gdy kupujemy ziemniaki, zawsze powinniśmy wybierać te gatunki i odmiany, które pochodzą od sprawdzonych dostawców. Mamy wówczas pewność, że warzywa są zawsze świeże, a do ich sadzenia nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, które są dla nas niezdrowe. Wszystkie kartofle zawsze po ugotowaniu powinny być sypkie, by można było je podawać na różne sposoby. Zawsze powinny nadawać się do robienia frytek, czy placków ziemniaczanych. Nadto, są one nieodłącznym elementem naszej rodzimej kuchni, którą wyróżniają na tle innych.