Przydatna tabela wartości odżywczych

Każda produkcja artykułów spożywczych wiąże się z dużą odpowiedzialnością producenta za dany wyrób. To on jest odpowiedzialny za przygotowanie wszelkich badań, określenie trwałości wyrobu oraz przede wszystkim ponosi odpowiedzialność za zachowywanie się wyrobu w trakcie trwania wyznaczonego terminu przydatności do spożycia. Robi również badania jeśli chodzi o składy wyrobów i wszelkie składniki określone w recepturze składu.

Jak czytać tabelę wartości odżywczych

tabele wartości odżywczejKażdy produkt zawiera ważne dla nas, czyli dla konsumentów informacje. Gdzie ich szukać? Na etykieta, zarówno z przodu jak i często przyklejonych z tyłu wyrobu. Co zawierają takie informacje? A więc na etykietach jest przede wszystkim informacja, do kiedy dany produkt jest ważny- czy jest to zapis najlepiej spożyć do czy spożyć do, należy na takie szczegóły zwracać uwagę. Kolejna informacja to numer partii wyrobu, dzięki któremu możemy stwierdzić, z jakiego zakładu pochodzi dany wyrób. Kolejną, ważną informacją są tabele wartości odżywczych wyrobu. Tabele wartości odżywczej zawierają bardzo dużo informacji, które trzeba czytać aby wiedzieć, co spożywamy. Między innymi zawierają one szczegółowy skład. Patrząc na skład, często nie zwracamy uwagi na ważne szczegóły, którymi są na przykład zawartości białka czy tłuszczów. Możemy w składzie sprawdzić również, czy dany produkt nie zwiera konserwantów czy barwników. Kolejną ważną informacją jest zawartość kaloryczna danego wyrobu, przyda się to szczególnie osobom, które chcą stosować dietę opartą na liczeniu kalorii. Oczywiście to nie dieta oparta na liczeniu kalorii jest ważna ale odpowiednie zbilansowanie wszystkich posiłków i zdrowe odżywianie. Powinniśmy pić dużo wody i jeść tylko takie produkty, które nie są przetworzone. Patrzmy na skład, ponieważ jest to bardzo ważne w dzisiejszych czasach. Nie możemy ignorować ważnych informacji, które chcą nam przekazywać producenci. Na tej podstawie to my sami możemy sklasyfikować wyrób, czy jest on dla nas zdrowy czy też może powinniśmy zrezygnować z niego na koszt jakiegoś innego wyrobu.

Zdrowa żywność to bezpieczna żywność. O to bezpieczeństwo walczą konsumenci i mają je zapewnić producenci żywności. Aby to potwierdzić w zakładach produkcyjnych prowadzone są wszelkiego typu kontrole, audyty i inspekcje. Każdy zakład ma nadzór ze strony właściwego organu aby wszystko było tak, jak deklaruje producent na etykiecie jednostkowej i aby każdy konsument miał zapewnioną zdrową żywność, która wie, że jest dobrej jakości.